Inimi in dar | Campanie de informare a adultilor cu privire la bolile cardiovasculare

Inimi in dar | Campanie de informare a adultilor cu privire la bolile cardiovasculare

Boala cardiovasculara (BCV) ramane principala cauza de morbiditate si mortalitate in lume, iar decesele din aceasta cauza raman alarmant de ridicate. Se estimeaza ca in 2030, numarul acestora va atinge cifra de 23 de milioane, desi ratele generale ale mortalitatii s-au redus in ultimele decenii, transmite Institutul National de Sanatate Publica (INSP).

Grupul bolilor cardiovasculare includ afectiuni ale inimii, boala vasculara cerebrala si boli ale aparatului circulator. Acestea cuprind toate bolile inimii si ale sistemului circulator, incluzand hipertensiunea arteriala, cardiopatia ischemica, insuficienta cardiaca si accidentul vascular cerebral.

Factorii de risc cardiovascular sunt multipli si se pot imparti in doua categorii: neinfluentabili si influentabili.
Factorii neinfluentabili includ genul, varsta, pozitia socioeconomica, factorii de mediu si antecedentele familiale ale bolii.

Factorii de risc modificabili pentru bolile cardiovasculare includ: hipertensiunea arteriala, diabetul, obezitatea, hipercolesterolemia, consumul de tutun si produse conexe, stresul, tulburarile de somn, stilul de viata sedentar, consumul daunator de alcool si alimentatia nesanatoasa.

De asemenea, prezenta hipertensiunii arteriale reprezinta un factor de risc pentru aparitia accidentului vascular cerebral, infarctului miocardic, etc.,

Conform datelor Societatii Europene de Cardiologie in anul 2019, s-a estimat ca sunt aproximativ 113 milioane persoane care traiesc cu boli cardiovasculare. In Romania, conform datelor medicilor de familie 1 din 4 persoane, deci peste 4 milioane de romani, se aflau in evidenta cu o boala cardiovasculara.

Boala ischemica cardiaca si accidentul vascular cerebral ocupa primele doua locuri in ierarhia afectiunilor care genereaza dizabilitate si deces prematur penru romani;

Potrivit INSP, s-a dovedit faptul ca, prin renuntarea la fumat, reducerea cantitatii de sare, consumul mai mare al fructelor si legumelor, activitatea fizica regulata si evitarea consumului excesiv de alcool se reduce riscul aparitiei de boli cardiovasculare. Politicile de sanatate, precum si identificarea persoanelor cu risc crescut cardiovascular sunt esentiale. Astfel, decesele premature prin boli cardiovasculare ar putea fi prevenite.

De asemenea, identificarea persoanelor cu risc crescut cardiovascular permite un tratament adecvat precoce. De aceea, cunoasterea factorilor de risc si ale parametrilor relevanti pentru boala cardiovasculara poate contribui la prevenirea initierii procesului patologic si severitatii bolii..

In acest context, in luna decembrie se deruleaza la nivel national, sub sloganul „Daruiti o inima sanatoasa celor dragi! Cunoasteti-va riscul si preveniti aparitia bolilor cardiovasculare!”, campania privind preventia bolilor cardiovasculare – “Inimi in dar”.

Aceasta campanie are drept scop informarea adultilor cu privire la factorii de risc cardiovascular si efectele acestora asupra sanatatii in vederea crearii unor comportamente sanatoase.