Acad. prof. dr. Leon Danaila: Metode pentru a va mentine creierul in forma si a spori agilitatea mintala

Acad. prof. dr. Leon Danaila: Metode pentru a va mentine creierul in forma si a spori agilitatea mintala

Calatoriti, explorati locuri noi si expuneti-va creierul la stimuli inediti, cititi fictiune si dansati. Acad. prof. dr. Leon Danaila, membru marcant al neurochirurgiei romanesti, a oferit cateva sfaturi simple si practice de stimulare a neuroplasticitatii.

Dragii mei, dragile mele,

Astazi vreau sa impartasesc cu voi cateva modalitati simple de a stimula neuroplasticitatea:

– Utilizati mana nedominanta: Faceti activitati zilnice, cum ar fi spalatul pe dinti sau folosirea furculitei cu mana mai putin folosita. Acest exercitiu, cunoscut sub numele de neurobice, consolideaza conexiunile dintre celulele creierului.

– Calatoriti: Explorati locuri noi si expuneti-va creierul la stimuli inediti si medii inconjuratoare noi pentru a deschide noi cai neuronale.

– Antrenati-va memoria: Utilizati mnemotehnici pentru a va exersa memoria, stimuland conectivitatea retelelor neuronale.

– Cititi fictiune: Cititul unui roman si implicarea in actiunea acestuia imbunatatesc conectivitatea creierului si activitatea in regiunile responsabile pentru senzatii si miscare.

– Dansati: Practicarea dansului reduce riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer si imbunatateste conectivitatea neuronala, datorita implicarii multiplelor functii ale creierului.

– Asigurati-va un somn adecvat: Somnul ajuta la consolidarea invatarii prin cresterea spinilor dendritici si transferul informatiilor intre neuroni. Recomandat este un somn de minim 7 ore pe noapte.

– Faceti exercitii fizice si meditati: 30 de minute de exercitii fizice zilnic sau meditatia contribuie la formarea de noi sinapse, iar consumul de flavonoide (cacao, afine) si antioxidanti (ceai verde) sustine plasticitatea creierului.
Incercati aceste metode pentru a va mentine creierul in forma si a spori agilitatea mintala, indiferent de varsta!

Sursa: Leon Danaila Pagina Oficiala/FB