Acromegalia | Cu cat diagnosticul este stabilit mai tarziu, cu atat costul pe pacient este mai mare

Acromegalia | Cu cat diagnosticul este stabilit mai tarziu, cu atat costul pe pacient este mai mare

Societatea Romana de Endocrinologie lanseaza un apel legat de necesitatea diagnosticarii la timp a acromegaliei (gigantism), o boala rara care poate fi letala. Stabilirea tardiva a diagnosticului creste riscul de morbiditate si mortalitate, in special prin boli cardiovasculare, de tipul hipertensiunii arteriale, cardiomiopatiei, insuficientei cardiace congestive si aritmiilor.

“Acromegalia, o boala rara cronica, progresiva si potential letala, cauzata aproape in exclusivitate de o tumora cu origine in glanda hipofiza – o glanda situata la baza creierului – si care produce cantitati excesive de hormon de crestere, afecteaza in egala masura femeile si barbatii, incidenta maxima fiind semnalata dupa varsta de 40 ani. Conform datelor furnizate de CNAS, in Romania sunt diagnosticate 4-6 cazuri noi la 1 milion de locuitori pe an, similar cu datele raportate la nivel european: 3-5 cazuri noi pe million de locuitori pe an. Aparitia afectiunii la varsta copilariei, sub forma gigantismului, este posibila, dar cu incidenta mai scazuta decat la adult”, a declarat Prof. dr. Carmen Georgescu, presedinta Societatii Romane de Endocrinologie, potrivit unui comunicat de presa.

Cel mai mare risc la care sunt expusi pacientii este stabilirea tardiva a diagnosticului.

Potrivit Societatii Romane de Endocrinologie, stabilirea tardiva a diagnosticului creste riscul de morbiditate si mortalitate, in special prin boli cardiovasculare, de tipul hipertensiunii arteriale, cardiomiopatiei, insuficientei cardiace congestive si aritmiilor.

Tergiversarea diagnosticului are drept consecinta aparitia complicatiilor bolii, unele redutabile, precum sindromul de apnee obstructiva in somn, diabetul zaharat, artropatiile degenerative, neoplaziile, in special cancerul de colon si cancerul tiroidian, toate contribuind in mod concertat la scaderea calitatii vietii.

Recunoasterea severitatii bolii si a impactului major al acesteia la nivel socio-economic face ca in tara noastra acesti pacienti sa beneficieze de un protocol de diagnostic si tratament elaborat de specialisti in domeniu. Exista trepte terapeutice ce au la baza stadializarea clinica si paraclininica a bolii, efectuata in centre universitare, in timp ce la monitorizarea terapiei participa endocrinologul din teritoriu. Prin prisma complicatiilor existente, pacientii cu acromegalie necesita, pe langa terapia specifica bolii, ingrijiri complexe in alte servicii medicale: cardiologie, gastroenterologie, reumatologie, oftalmologie, diabet, pneumologie, etc.

“Daca ne referim numai la tratamentul medicamentos specific acromegaliei, fara sa luam in discutie complicatiile bolii, costul pe pacient cu acromegalie pe an de tratament este, in medie, de 12-40.000 euro/an. Cu cat diagnosticul este stabilit mai tarziu, cu atat costul pe pacient pe an de tratament este mai mare”a mai precizat Prof. dr. Carmen Georgescu.

Cauze si simptome

Cauza acromegaliei este in peste 95% din cazuri adenomul hipofizar secretant de hormon de crestere. Potrivit medicilor, nu putem vorbi de interventia clara a unui factor ambiental. Exista si forme genetice de acromegalie, izolata sau incadrata in diferite sindroame, in care boala poate fi prezenta la mai multi membri ai unei familii.

Simptomele se dezvolta lent si pot fi dificil de sesizat, iata cateva dintre cele mai comune ce trebuie sa va atraga atentia si sa va directioneze catre medicul endocrinolog:

• maini si picioare care sunt anormal de mari
• trasaturi faciale foarte proeminente (cum ar fi nasul si buzele, frunte proeminenta, limba marita)
• ingrosarea vocii ca urmare a cresterii tesuturilor sinusurilor si a corzilor vocale
• dureri osteoarticulare
• senzatie de oboseala si slabiciune
• hipertensiune arteriala si afectiuni cardiovasculare
• diabet zaharat secundar
• dureri de cap
• tulburari de vedere
• tulburari de ciclu menstrual (la femei) si disfunctie erectila (la barbati)

“Adeseori, pacientii cu acromegalie sunt diagnosticati in stadii avansate ale bolii, la mai mult de 10 ani de la debut, motiv pentru care relativ frecvent sunt prezente deja complicatii. Din acest motiv, suspiciunea clinica, pe fondul unei cunoasteri cat mai bune a bolii, poate veni si de la alti specialisti sau de la medicul de familie, iar orientarea rapida a pacientului catre endocrinolog este cruciala. Se contribuie, in acest mod, la reducerea costurilor alocate investigatiilor si tratamentului”, a mai precizat Societatea Romana de Endocrinologie.

Anual, la data de 1 noiembrie, se marcheaza Ziua Internationala de Constientizare a Acromegaliei.