Alexandru Rafila: Suplimentarea bugetului Ministerului Sanatatii

Alexandru Rafila: Suplimentarea bugetului Ministerului Sanatatii

Bugetul Ministerului Sanatatii ar putea fi suplimentat saptamana viitoare, astfel incat sa fie alocate resurse pentru programele derulate de minister.

“Ceea ce incercam sa facem si chiar sa reusim intr-un timp scurt, chiar saptamana viitoare, sa putem sa avem o suplimentare a bugetului Ministerului Sanatatii din care sa putem aloca o suma consistenta si pentru programul de HIV. Dupa cum stiti, finantarea in general in sanatate are nevoie de ajustari in acest an. Daca anul trecut au fost alocate aproape 500 milioane de lei, mai avem in acest an fata de alocarea initiala sa putem sa completam incat sa putem sa facem finantarea corespunzatoare a programului, sa se traduca si in realitate accesul la terapie antiretrovirala care sa cuprinda schemele terapeutice recomandate de Comisia de specialitate a Ministerului Sanatatii. (…) Am discutat cu domnul ministrul a Finantelor chiar ieri incat inca de saptamana viitoare sa avem posibilitatea unei suplimentari a fondurilor alocate programelor de la Ministerul Sanatatii, iar programul HIV, alaturi de vaccinare si celelalte, cu siguranta reprezinta o componenta importanta care ne preocupa”, a declarat ministrul Sanatatii, la dezbaterea ‘Infectia HIV in Romania – prevenire, diagnostic, tratament, protectie sociala’.

El a reiterat necesitatea derularii educatiei pentru sanatate in scolile din Romania.

“As mai vrea sa va spun inca un lucru care cred ca o sa reusim pana la urma sa il facem cu Ministerul Educatiei, sa incepem odata educatia pentru sanatate in scolile din Romania ca sa putem sa facem si preventie in cel mai pur inteles al acestui cuvant prin educare, pentru ca prevenirea transmiterii infectiilor cu transmitere sexuala, inclusiv a infectiei HIV, este o necesitate si doar lucrul acesta poate sa aduca sub control acest fenomen. Nu mai discut de populatiile vulnerabile, care devin vulnerabile prin utilizarea de droguri injectabile, in continuare aceasta reprezentand o cale importanta de transmitere care cateodata este mai dificil de controlat si atunci singura solutie de preventie este legata de aceasta dezvoltare a unor comportamente inca din copilarie”, a explicat ministrul, citat de Agerpres.

Etichete: bugetul ministerului sanatatii, suplimentare buget ministerul sanatatii, alexandru rafila