ASSMB: Masurile legislative recente au adus sistemul medical in pragul colapsului

ASSMB: Masurile legislative recente au adus sistemul medical in pragul colapsului

Masurile legislative recente au adus sistemul medical in pragul colapsului, prin deciziile luate si ignorarea crizei din sanatate, prin taierea drastica a fondurilor spitalelor, punand astfel in pericol vietile pacientilor, spune Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB), care mai avertizeaza asupra crizei profunde din sistemul de sanatate, cauzata de politicile actuale ale Guvernului.

Potrivit sursei citate, spitalele din Capitala, aflate sub administrarea ASSMB, se confrunta cu situatii critice, iar consecintele sunt alarmante, iar situatia s-a agravat odata cu protestul angajatilor CNAS.

Astfel, la Spitalul Clinic Coltea, programul de decontare a facturilor pentru citostaticele achizitionate a fost decalat, punand in pericol vietile pacientilor care depind de aceste tratamente vitale.

La Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie si TBC Osteoarticular Foisor, finantarea inconstanta a Programului National de Ortopedie impiedica proiectarea si programarea activitatii de implantologie a spitalului si creeaza presiuni din partea pacientilor si a autoritatilor. Spitalul are nevoie de un stoc endoproteic permanent, in valoare de aproximativ 12 milioane de lei, pentru a-si putea desfasura neintrerupt activitatea.

De asemenea, la Spitalul de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, lipsa fondurilor pentru plata salariilor si a facturilor de utilitati pune in pericol intreaga activitate a spitalului, afectand direct ingrijirea copiilor.

“Incertitudinea cu privire la modul in care vor gestiona resursele financiare in lunile viitoare este accentuata de Ordonanta privind reducerea cheltuielilor, care pune in pericol sanatatea pacientilor si functionarea spitalelor prin lipsa resurselor financiare.”, mai precizeaza ASSMB.

Astfel, Administratia cere Guvernului sa acorde o atentie deosebita acestor aspecte si sa urgenteze solutiile pentru a evita colapsul sistemului medical si a proteja viata si sanatatea cetatenilor.