Astenia de primavara | Cum se manifesta si cum ii facem fata?

Astenia de primavara | Cum se manifesta si cum ii facem fata?

Sosirea primaverii este asociata cu o stare de dispozitie buna, insa pentru unele persoane, inceputul acestui anotimp reprezinta un cumul de manifestari fizice si psihice resimtite sub forma unei stari de oboseala, tristete, lipsa de motivatie epuizare si oboseala constanta.

Drd. Dana Biris, psiholog clinician si psihoterapeut, scrie pe pagina de Facebook a Spitalului Victor Babes Timisoara, ca astenia de primavara poate fi insotita si de o stare de melancolie sau de o usoara depresie.

Care sunt cauzele asteniei de primavara?

Potrivit sursei citate, se presupune ca originea asteniei de primavara sau asteniei sezoniere are legatura cu hipotalamusul. Activitatea hipotalamusului sufera modificari odata cu schimbarea vremii, a temperaturii sau a cantitatii de lumina naturala. Schimbarile de mediu solicita organismul, acesta consumand o cantitate suplimentara de energie. Scaderea beta endorfinelor („hormonii fericirii”) poate conduce la modificari psihologice si scaderea nivelului de energie.

Cat dureaza astenia de primavara?

Simptomele asteniei de primavara sunt temporare si nu dureaza mai mult de 2-3 saptamani.

Simptomele asteniei de primavara

Desi simptomele comune ale asteniei de primavara sunt oboseala si epuizarea, frecvent pot fi insotite si de urmatoarele manifestari:

• iritabilitate si schimbari de dispozitie
• pierderea poftei de mancare
• oboseala si somnolenta pe timpul zilei
• tristete fara o cauza concreta
• scaderea libidoului
• dureri de cap
• dificultate de concentrare

Cum putem face fata asteniei?

“Astenia de primavara este o manifestare trecatoare, nu necesita tratament special, dar pentru ca nu putem opri ca anotimpurile sa se schimbe, exista strategii care ne pot ajuta organismul la o adaptare graduala, mai usoara. Obiceiurile de viata sanatoasa sunt esentiale: reglarea orele de somn, orarul meselor, practicand un program de exercitii fizice si as propune inceperea unei activitati noi care sa ne aduca satisfactie.”, mai precizeaza psihologul, pe pagina unitatii medicale.

Sursa: Spitalul Victor Babes Timisoara/FB

Etichete: astenia de primavara, simptome astenia de primavara, cum facem fata asteniei de primavara, spitalul victor babes timisoara