Bolile neurologice, pe primul loc in clasamentul problemelor de sanatate

Bolile neurologice, pe primul loc in clasamentul problemelor de sanatate

In prezent, bolile neurologice, cum ar fi dementa de tip Alzheimer, migrenele sau consecintele unui accident vascular cerebral, reprezinta principala cauza la nivel mondial a problemelor de sanatate, potrivit unui studiu amplu dat publicitatii recent, relateaza AFP.

Conform studiului, publicat in revista Lancet Neurology, patologiile neurologice, in sensul larg al termenului, au luat locul patologiilor cardiovasculare in clasamentul cauzelor problemelor de sanatate la nivel mondial, informeaza si Agerpres.

In 2021, 43% din populatia mondiala – adica 3,4 miliarde de persoane – suferea de o afectiune neurologica, potrivit acestui studiu realizat de sute de cercetatori sub egida Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME), un organism de referinta in materie de statistici privind sanatatea.

Acest nivel ar fi mult mai ridicat decat estimarile actuale si ar insemna ca aceste tulburari au crescut cu mai bine de jumatate din 1990.

Printre altele, cercetatorii vad in aceasta o consecinta a imbatranirii populatiei, mai ales ca marea majoritate a tulburarilor neurologice nu pot fi vindecate si, prin urmare, pot persista ani de zile pana la deces.

Accidentele vasculare cerebrale (AVC) provoaca de departe cele mai multe dizabilitati si probleme de sanatate. Acestea sunt urmate de encefalopatia neonatala, dementa de tip Alzheimer si consecintele neurologice ale diabetului, dar si de meningite si epilepsie.

In ceea ce priveste sechelele neurologice ale COVID-19, una dintre componentele COVID-ului lung, acestea se afla pe locul 20.

Etichete: boli neurologice, AVC, cauze imbolnavire