Cinci obiective ce le asigura romanilor medicamente ieftine (Dr. Tudor Ciuhodaru)

Cinci obiective ce le asigura romanilor medicamente ieftine (Dr. Tudor Ciuhodaru)

Dr. Tudor Ciuhodaru spune ca vrea ca toti romanii sa beneficieze de medicamente ieftine, motiv pentru care sustine un nou demers la Food and Drug Administration (FDA) pentru gasirea unor noi solutii la lipsa de medicamente.

“In calitate de prim-vicepresedinte al Comisiei de Sanatate a Parlamentului European am prezentat conducerii FDA -Julie Tierney, Chief of Staff si Hilary Marston, Chief Medical Officer care sunt cele 5 obiective prioritare pentru mine, pe care le-am depus deja in parlament sperand intr-o abordare unitara a crizei de medicamente. Am fost invitat la Washington la FDA pentru dezbateri privind lipsa de medicamente. Suntem pe un teren minat. Peste 3000 de medicamente generice (ce includ medicamente esentiale si care salveaza vieti, la fel ca multe medicamente oncologice) au disparut deja din farmacii. E nevoie de solutii de urgenta pentru ca viata pacientilor sa fie protejata.”, a scris Dr. Tudor Ciuhodaru, pe pagina sa de Facebook.

Cele cinci obiective care, potrivit medicului, reprezinta o veritabila revolutie in politicile de sanatate ce le asigura romanilor medicamente ieftine, sunt:

1. Stabilirea unor standarde europene de calitate in sanatate;

2. Inclusiv de stabilire a unei liste de medicamente esentiale la nivel european:

3. Reducerea/eliminarea taxelor pentru medicamentele generice;

4. O strategie unitara de productie de medicamente la nivel european bazata si pe resuscitarea unor capacitati de cercetare si productie deja existente la nivel european. In acest sens, Dr. Ciuhodaru sustine ca Institutul Cantacuzino trebuie sa devina un brand de tara sustinut la nivel european. In context, el a cerut din nou acest lucru Comisarului European pentru Sanatate, Stella Kyriakides.

5. Asigurarea unei farmacii europene “de urgenta”. Asta inseamna, potrivit medicului, ca producatorii vor avea obligatia de a avea o rezerva strategica de medicamente de minim 10% din vanzarile anuale, disponibila la acelasi pret, pentru a putea acoperi solicitarile crescute din anumite perioade sau dificultatile de productie.