Clarificari privind plata CASS pentru concediile medicale

Clarificari privind plata CASS pentru concediile medicale

Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta care aduce clarificari privind categoriile de concedii medicale pentru care nu va fi perceputa contributia la sanatate (CASS).

Astfel, potrivit reprezentantilor Guvernului, vor fi scutite de plata contributiei de asigurari sociale de sanatate indemnizatiile de concediu medical la care au dreptul persoanele care se afla in concediu pentru maternitate, ingrijirea copilului bolnav, risc maternal, ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice, pentru boli oncologice (neoplazii), HIV/SIDA, TBC, afectiuni cardiovasculare, arsuri grave (marii arsi), urgente medico-chirurgicale etc.

“Ordonanta care instituie tichete electronice pentru sustinerea mamelor si a nou nascutilor in primele trei luni de viata ale copiilor, prin care se aloca 2.000 de lei pentru trusoul nou-nascutului, a fost rediscutata astazi, in Guvern (…) pentru a se completa si clarifica partea cu instituirea platii contributiei asigurarilor de sanatate de 10%, aferente anumitor concedii medicale”, a precizat Mihai Constantin, purtatorul de cuvant al Executivului potrivit Agerpres.

Astfel, categoriile care vor plati CASS pentru concedii medicale, dupa intrarea in vigoare a ordonantei, sunt cele din grupa 01 (Boala obisnuita), cod 07 (Carantina) si cod 10 (Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru, pe perioada recuperarii, in urma unei afectiuni).

Totodata, datele CNAS pentru primul trimestru al acestui an, aferente codului 01 (Boala obisnuita), indica faptul ca au fost acordate 425.791 de concedii medicale.

Etichete: concedii medicale, CASS, plata CASS pacienti