Dificultati in functionarea normala a cabinetelor de medicina de familie

Dificultati in functionarea normala a cabinetelor de medicina de familie

Asociatia Societatea Nationala de Medicina Familiei/Medicina Generala (SNMF) atrage atentia ca cele aproximativ 10.000 de cabinete medicale din asistenta medicala primara se afla pentru a patra luna consecutiv in cursul anului 2023 in care primesc banii cu intarziere sau prin decontari partiale.

Acest fapt determina dificultati in functionarea normala a cabinetelor de medicina de familie si incertitudini in ceea ce priveste respectarea prevederilor contractuale.

“Precizam ca in cursul lunii noiembrie au fost onorate facturile in procent de aproximativ 60%, fapt care a determinat dificultati la plata obligatiilor cabinetelor medicale, a cheltuielilor cu utilitatile etc. Mai mult, ne aflam in a doua saptamana din decembrie fara a incasa diferentele si in fata unei lipse totale de transparenta din partea caselor de asigurari cu privire la perspectivele onorarii obligatiilor de plata.”, transmit reprezentantii SNMF.

Potrivit acestora, abinetele medicilor de familie au ajuns sa functioneze avand in fata multiple incertitudini intre care cea mai importanta este onorarea platilor viitoare in cursul lunii decembrie.
Sumele restante si datorate de catre Casele de asigurari reprezinta venitul cabinetelor din care se achita salariile personalului (medici, asistente, ingrijitoare, contabilitate, personal de intretinere, etc), impozitele datorate statului, plata utilitatilor, chirii, redevente, rate catre banci, consumabile, materiale de curatenie etc.

“In conditiile inexistentei unei predictibilitati financiare neaparat necesara pentru functionarea optima a cabinetelor de medicina de familie, solicitam Guvernului Romaniei, Ministerului de Finante, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa remedieze urgent problema restantelor la platile catre furnizorii din asistenta medicala primara aflati in relatie contractuale cu casele de asigurari de sanatate. In lipsa unor astfel de masuri atragem atentia ca fiecare cabinet de medicina de familie va fi nevoit sa solicite in instanta plata creantelor restante impreuna cu dobanzi penalizatoare calculate conform prevederilor legale in vigoare.”, mai precizeaza medicii de familie.

Totodata, doctorii solicita un sistem informatic functional, fara sincope, blocaje zilnice, un sistem care sa nu pericliteze munca profesionistilor din sistem si sa nu ingradeasca accesul asiguratilor la servicii medicale.

“Din cauza nefunctionarii sistemului informatic pus la dispozitia furnizorilor de servicii medicale de catre CNAS, asiguratii nu isi pot dovedi calitatea de asigurat si nu pot beneficia de drepturile lor garantate prin lege.”, mai scrie in comunicatul SNMF.