Europa se confrunta cu o epidemie de tuse convulsiva (pertussis)

Europa se confrunta cu o epidemie de tuse convulsiva (pertussis)

Tarile europene au raportat o inmultire considerabila a cazurilor de tuse convulsiva in 2023 si in primele trei luni din 2024, numarul cazurilor identificate fiind de zece ori mai mare comparativ cu fiecare dintre cei doi ani anteriori, relateaza Reuters si Agerpres.

In total, au fost raportate aproape 60.000 de cazuri de catre tarile din Uniunea Europeana si din Spatiul Economic European intre ianuarie 2023 si aprilie 2024, a anuntat Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC).

In cadrul epidemiei au fost inregistrate 19 decese, 11 la sugari si 8 la adulti varstnici, a precizat agentia.

Tusea convulsiva, cunoscuta si sub numele de pertussis, este o infectie bacteriana care afecteaza plamanii si caile respiratorii si este endemica in Europa.

Aceasta problema de sanatate poate fi deosebit de periculoasa pentru copiii mici si persoanele varstnice.

Epidemii mai extinse de tuse convulsiva sunt asteptate la fiecare 3-5 ani, potrivit ECDC, chiar si in tarile cu rate ridicate de vaccinare, cu toate ca o usoara reducere a imunizarii in timpul pandemiei de COVID-19 ar fi putut reprezenta un factor de crestere. Circulatia tusei convulsive a fost, de asemenea, deosebit de redusa in timpul pandemiei si a restrictiilor de circulatie asociate, ceea ce face ca aceasta cresterea sa para mai mare.

Chiar si asa, cifrele sunt ridicate comparativ cu anii precedenti. In primele trei luni ale anului 2024, au fost inregistrate deja la fel de multe cazuri ca intr-un an mediu intre 2012 si 2019.

ECDC a mai precizat ca unele tari ar putea lua in considerare posibilitatea de a administra rapeluri si copiilor mai mari si adultilor, in conditiile in care imunitatea poate sa scada.

Etichete: tuse convulsiva, pertussis, preventie tuse covulsiva, ECDC