Protest generalizat pe perioada nedeterminata la Casele de Asigurari de Sanatate din tara

Protest generalizat pe perioada nedeterminata la Casele de Asigurari de Sanatate din tara

Incepand de joi, 2 noiembrie 2023, angajatii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, ai Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti, ai Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate si ai Casei de Asigurari de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti intra in protest generalizat pe perioada nedeterminata, potrivit anuntului facut de Blocul National Sindical (BNS).

“Aceasta decizie survine ca urmare a faptului ca, dupa luni de zile de dialog si de asteptare, am constatat ca pentru cei mici ca numar, in ciuda raspunderilor sociale majoare pe care acestia le au, nu se gasesc solutii. Insa sunt gasite solutii satifacatoare si imediate pentru cei mari, de ordinul zecilor de mii de salariati.

BNS, FSCAS si conducerea CNAS au incercat rezolvarea problemelor de salarizare din aceasta institutie, promovand un proiect de lege pentru a genera suportul legislativ necesar corectiilor salariale, in conditiile in care salariatii din aceste institutii nu au beneficiat de niciun fel de crestere salariala din 2018 pana in prezent! Aceasta, in ciuda faptului ca, in perioada pandemiei de COVID-19, institutia a functionat la capacitate maxima cu toti salariatii sai pentru a putea sa asigure finantarile necesare tuturor furnizorilor de servicii de sanatate implicati.”, transmite Blocul National Sindical, intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, desi proiectul de lege trimis in Parlament viza in mod direct salarizarea lucratorilor din CNAS, anumiti ministri si parlamentari au intervenit prin amendate pentru alte tipuri de categorii de salariati din sectorul de sanatate publica (nu putini la numar), ce nu erau vizati de proiectul legii.

“In aceste conditii, ne-am trezit in ultima saptamana de lucru a sesiunii parlamentare precedente (luna iunie a.c), ca proiectul de lege ajuns pe agenda plenului Camerei Deputatilor (camera decizionala) a fost retras de la vot, motivul fiind ca impactul financiar este unul foarte mare din cauza acestor noi amendamente. In ciuda unor promisiuni care ne-au fost facute dupa protestul din data de 10 iulie 2023, am constatat ca s-au gasit solutii prin ordonante de urgenta pentru alte categorii de salariati din sanatate, cu exceptia noastra.”, a mai precizat BNS.

Potrivit organizatiei sindicale, 90% din salariatii Casei si-au exprimat acordul cu privire la acest protest, cu exceptia conducatorilor institutiei de la nivel central si teritorial.