Laboratoarele de medicina legala ar putea lucra testele prelevate de la soferi si in weekend

Laboratoarele de medicina legala ar putea lucra testele prelevate de la soferi si in weekend

Potrivit ministrului Sanatatii, Alexandru Rafila, laboratoarele de medicina legala ar putea face analiza testelor prelevate de la soferi chiar si in weekend, astfel incat rezultatul sa fie dat in maximum 72 de ore.

“Ceea ce am incercat sa facem in momentul de fata ca solutie tehnica intermediara din punctul de vedere al Ministerului Sanatatii – sa organizam regional astfel de laboratoare iar Ministerul de Interne va asigura transportul probelor biologice de la locul de prelevare pana la unul dintre laboratoarele regionale, care va analiza in maximum 72 de ore rezultatul. Aceasta organizare implica si permanenta, adica sa se poate lucra si sambata si duminica, pentru ca altfel de vineri pana luni sunt 72 de ore si s-ar putea sa nu faci testul. Asa ca organizam si aceasta permanenta iar pana la sfarsitul anului, printr-un proiect pe care l-am demarat in luna mai, finantat de la Banca Mondiala, toate cele 36 de servicii judetene de medicina legala si cele sase institute de medicina legala vor avea echipamente de ultima generatie care care sa permita testarea in fiecare judet a acestor cazuri”, a afirmat Rafila la Digi 24, potrivit Agerpres.

In opinia sa, intervalul de 72 de ore pentru analiza testelor este unul rezonabil.

“Este necesar sa existe un timp rezonabil in care probele sa fie procesate. Discutam despre doua tipuri de analiza. O analiza calitativa, la care rezultatul poate sa fie pozitiv sau negativ. Dupa aceasta proba, daca rezultatul este pozitiv, se trece la determinarea cantitativa a substantei halucinogene din proba care a fost analizata. (…) 72 de ore, inclusiv transportul de la locul de prelevare pana la unul dintre laboratoarele regionale pe care le-am organizat si le organizam in continuare cu colegii de la Medicina Legala, este un termen rezonabil”, a aratat ministrul.

El a mai spus ca nu vor fi multe teste de laborator, intrucat situatiile sunt destul de putine.