Medicii de familie si din ambulatoriu: Negocierile cu CNAS reprezinta un armistitiu temporar, nu o rezolvare

Medicii de familie si din ambulatoriu: Negocierile cu CNAS reprezinta un armistitiu temporar, nu o rezolvare

Asociatiile reprezentative national ale medicilor de familie (Societatea Nationala de Medicina Familiei – SNMF, Uniunea Patronatelor Independente din Medicina de Familie – UPIMF si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie – FNPMF) precum si ale medicilor din ambulatoriul de specialitate (Asociatia Profesionala a Medicilor de Ambulator – APMA) spun ca “au reusit sa contracareze atacul guvernamental de neinteles” asupra segmentului de prespital, singura veriga a sistemului de sanatate capabila sa contribuie direct la reducerea internarilor evitabile.
Nici internarile de zi, nici internarile continue nu pot transforma un sistem pus sub presiune intr-unul sustenabil financiar, transmit medicii de familie si din ambulatoriul de specialitate.

“Exodul medicilor din Romania, cel mai mare de la nivelul Europei s-a produs nu doar din cauza veniturilor semnificativ mai mici decat in celelalte tari ale Uniunii Europene, nu doar din cauza finantarii cronic insuficiente a sistemului de sanatate din Romania care este pe penultimul loc din Europa, ci mai ales din cauza agresiunii permanente a politicului asupra demnitatii profesiei de medic, ceea ce a condus, in timp,a zdruncinarea increderii medicilor in institutiile statului.”, se precizeaza intr-un comunicat de presa remis Medacces.

Potrivit sursei citate, reducerea cu aproximativ 30% a finantarii ambulatoriului de specialitate si a medicinei de familie, coroborat cu cresterile de fiscalitate menite sa acopere lipsa de eficienta a altor sectoare economice se traduc intr-o reducere la jumatate a veniturilor medicilor din aceste domenii de activitate.

“Domnilor guvernanti, exodul medicilor va reincepe! Deficitul de medici existent deja se va agrava iar socul il vor resimti votantii dumneavoastra. Negocierile cu CNAS de joi, 18.01.2024, reprezinta un armistitiu temporar, nu o rezolvare. Este imperios necesar sa se gaseasca solutii de finantare acum, nu dupa aceasta data. Se impune finantarea corecta a segmentului prespital, adica a medicinei de familie si a celei de ambulatoriului.”, mai scrie in comunicat.

In context, medicii de afmilie si cei din ambulatoriu si-au manifestat deschiderea de a colabora, a identifica disfunctionalitatile din sistem si de a gasi solutii.

“Pacientii din Romania au nevoie de acces la TOATE segmentele de ingrijire, in functie de nevoile lor, nu poate fi gandit un sistem sanitar functional fara o baza solida: medicina de familie si ambulatoriul de specialitate.
Solicitam responsabilitate deplina din partea guvernantilor, ne dorim un cadru legislativ stabil, ne dorim predictibilitate! Vrem sa fim lasati sa ne ingrijim pacientii, nu sa fim obligati sa ne mobilizam la proteste! Totusi, daca pana la 1 iulie 2024 nu veti fi gasit solutii sa cresteti finantarea pentru ambulatoriul de specialitate si pentru medicina de familie, din acea zi in Romania nu va mai exista un sistem de asigurari de sanatate!”, mai scrie in comunicatul semnat de presedintii asociatiile reprezentative la nivel national ale medicilor de familie si din ambulatoriu.