MS a introdus un atestat de studii complementare pentru proceduri neurointerventionale

MS a introdus un atestat de studii complementare pentru proceduri neurointerventionale

Ministerul Sanatatii a introdus un atestat de studii complementare care vizeaza pregatirea medicilor pentru realizarea procedurilor neurointerventionale, precum tratamentul endovascular al AVC (trombectomia mecanica). De asemenea, institutia anunta ca schimba radical abordarea tratamentului si recuperarii pacientilor cu AVC.

De curand, au fost publicate in transparenta decizionala actele normative pentru un nou program de Actiuni Prioritare, prin care se va aloca finantare directa pentru neuroreabilitarea precoce a pacientilor cu AVC in sectiile de neurologie.

Astfel, anumite categorii de pacienti care in prezent nu beneficiaza de initierea procesului de reabilitare in faza acuta a patologiei, atunci cand neuroplasticitatea creierului inca permite recuperarea functionala, vor fi ajutati sa-si recastige mobilitatea, imbunatatindu-si astfel calitatea vietii.

Totodata, strategia nationala pentru combaterea bolilor cardiovasculare si cerebrovasculare va mari accesul la preventie si la tratament pentru pacientii cu AVC.

Comisiile de specialitate de cardiologie si neurologie ale Ministerului Sanatatii, impreuna cu experti din cadrul societatilor profesionale si societatilor internationale de profil au lucrat la aceasta strategie aflata in urmatoarea perioada in etapa de consultare publica.