Noile reglementari privind prescrierea, eliberarea si monitorizare antibioticelor nu impun un formular special

Noile reglementari privind prescrierea, eliberarea si monitorizare antibioticelor nu impun un formular special

Ministerul Sanatatii a transmis o serie de clarificari privind Ordinul care reglementeaza modul de prescriere, eliberare si monitorizare a antibioticelor pentru diminuarea consumului excesiv a acestora.
Potrivit sursei citate, Ordinul ministrului Sanatatii reglementeaza informatiile minime care trebuie sa fie cuprinse in prescriptie si NU IMPUNE niciun model special de formular. Antibioticele se vor elibera in baza unei retete care se retine in farmacie;

Doar in situatii de urgenta se pot elibera anumite antibiotice care acopera doza pentru 48 de ore, fara prescriptie, in baza unei declaratii pe propria raspundere. Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice in solutie) se vor elibera de catre farmacie in ambalajul cel mai mic disponibil, care sa poata acoperi doza necesara de urgenta.

Totodata, pentru limitarea eliberarii antibioticelor fara reteta, Ministerul Sanatatii a redus termenul pentru situatiile de urgenta de la 72 la 48 de ore. Eliberarea dozei de urgenta trebuie urmata de prezentarea ulterioara a pacientului la medic pentru consult si obtinerea unei prescriptii adaptate afectiunii sale.

Reamintim ca Ministerul Sanatatii a emis un ordin care prevede ca medicamentele din categoria antibiotice si antifungice de uz sistemic prescrise de catre medici pe retete, altele decat prescriptiile gratuite si compensate, sa fie eliberate la farmacie pacientilor sau apartinatorilor acestora numai in baza unei prescriptii medicale.

Prescriptiile se vor retine in farmacie si, la nevoie, se vor putea elibera fractionat doar in cadrul aceleiasi farmacii, fara a depasi cantitatea totala prescrisa.