OMS: Rezistenta antimicrobiana ar putea fi responsabila pentru 10 milioane de decese pana in 2050

OMS: Rezistenta antimicrobiana ar putea fi responsabila pentru 10 milioane de decese pana in 2050

Consumul excesiv de antibiotice submineaza in mod periculos eficacitatea acestora si creste riscul de rezistenta antimicrobiana, atentioneaza filiala eruopeana a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), potrivit AFP si Agerpres.

„In timp ce RAM (rezistenta antimicrobiana, care include antibioticele) este un fenomen natural, dezvoltarea si raspandirea superbacteriilor s-au accelerat prin utilizarea abuziva a antimicrobienelor, ceea ce face ca infectiile sa fie mai greu de tratat eficient”, a transmis OMS Europa, intr-un comunicat.

„Toate tarile din regiunea noastra au implementat reglementari ce vizeaza protejarea pretioaselor antibiotice de o utilizare abuziva (…). Aplicarea acestor reglementari ar permite rezolvarea majoritatii problemelor privind folosirea abuziva a antibioticelor”, a subliniat Robb Butler, directorul departamentului de Boli transmisibile din cadrul OMS Europa.

Organizatia considera ca, fara o interventie imediata, RAM ar putea cauza pana la 10 milioane de decese pe an pana in 2050.

Principala sursa de ingrijorare pentru autoritatile sanitare: prescriptia incorecta. Un studiu realizat in 14 tari din regiune, situate in Europa de Est si Asia Centrala, arata ca motivele invocate pentru a justifica administrarea de antibiotice sunt, in 24% din cazuri, raceala comuna, urmata de simptome gripale (16%), dureri in gat (21%) si tuse (18%).

„Aceasta situatie este ingrijoratoare, pentru ca aceste simptome sunt adeseori cauzate de virusuri impotriva carora antibioticele nu sunt eficiente”, a subliniat acelasi comunicat.

In plus, conform studiului realizat in Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia-Hertegovina, Georgia, Kazahstan, Kargazstan, Muntenegru, Macedonia de Nord, Moldova, Tadjikistan, Turcia si Uzbekistan, o treime dintre cele 8.200 de persoane chestionate consuma antibiotice fara prescriptie medicala.