Opt centre pilot pentru ingrijiri paliative, infiintate in Romania

Opt centre pilot pentru ingrijiri paliative, infiintate in Romania

Opt centre pilot pentru ingrijiri la domiciliu au fost infiintate la nivel national, in cadrul unui proiect care vizeaza dezvoltarea ingrijirilor paliative, finantat prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020.

Cele opt centre pilot sunt in Spitalul Clinic Judetean Mures, Spitalul Municipal Vatra Dornei, Spitalul ‘Buna Vestire’ Galati, Spitalul Municipal Turda, Spitalul ‘Pius Brinzeu’ Timisoara, Spitalul Municipal Bailesti, Spitalul Municipal Curtea de Arges, Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti.

Personalul medical din aceste centre va deservi pacienti cu boli cronice progresive. De asememea, personalul din cele opt centre detine atestat sau instruire specifica domeniul in paliatiei si include: un medic si un asistent medical pentru ambulatoriu, doi medici si patru asistenti medicali pentru echipe de teren, un psiholog, un fizio/kinetoterapeut, un asistent social, un preot.

Fiecare centru a fost dotat cu un autovehicul, cu mobilier medical si de birou, echipament IT, dispozitive medicale, medicamente.

In cadrul aceluiasi proiect au fost elaborate Planul National de dezvoltare graduala a ingrijirilor la domiciliu si Programul National de dezvoltare a serviciilor de ingrijiri paliative in unitati sanitare, ambulatoriu si la domiciliu.

Totodata, au fost instruite peste 800 de cadre medicale si 100 de manageri din spitale publice de la nivel national, pentru acordarea ingrijirilor medicale paliative si la domiciliu.

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, si-a exprimat speranta ca Programul National de Ingrijiri Paliative, sub conducerea CNAS, sa fie activ din anul 2024.

Partenerii Ministrului Sanatatii in proiect au fost: CNAS, Fundatia Hospice Casa Sperantei, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate.