Premiera in chirurgie: Transplant complet de ochi, realizat de medicii americani

Premiera in chirurgie: Transplant complet de ochi, realizat de medicii americani

Medicii americani au anuntat ca au realizat, in pemiera mondiala, primul transplant complet de ochi la un pacient uman, potrivit AFP.

La cateva luni dupa operatie, ochiul pacientului beneficiar prezinta semne ale unei sanatatii foarte bune, inclusiv un flux sangvin care ajunge pana la retina, relateaza si Agerpres.

„Am facut un pas considerabil inainte si am deschis calea spre urmatorul capitol in restaurarea vederii”, a declarat intr-un comunicat Eduardo Rodrigue, medicul care a condus operatia.

Interventia a durat peste 20 de ore si a fost realizata la sfarsitul lunii mai de o echipa de la spitalul universitar newyorkez NYU Langone Health. Pacientul a suferit un accident la locul de munca in 2021, cand fata sa a atins accidental o linie electrica.

Este „o reusita remarcabila”, ce puncteaza o etapa importanta spre „obiectivul suprem de a restaura vederea”, a declarat Daniel Pelaez, profesor-asociat de oftalmologie la Universitatea din Miami.

Totusi, potrivit medicilor, este probabil exclus ca in acest stadiu, pacientul sa isi recapete vederea gratie acestui transplant, insa acesta era constient ca, in cazul sau, operatia nu va avea decat un beneficiu estetic.