Recomandarile medicilor pentru o alimentatie corecta in Post

Recomandarile medicilor pentru o alimentatie corecta in Post

Postul Pastelui este cel mai lung si aspru post, asa ca trebuie sa fim atenti la ceea ce mancam astfel incat sa asiguram zilnic nutrientii necesari organismului, potrivit medicilor de la Spitalul Victor Babes Timisoara.

“In Postul Pastelui, credinciosii se abtin de la anumite alimente: carne, oua, lapte, branza, peste, si le inlocuiesc cu mezeluri vegetale, pateu vegetal, chiftele si snitele prajite din soia, cartofi prajiti ori produse de panificatie de post. Cele mai multe dintre aceste produse contin o multitudine de E-uri, grasimi nesanatoase, sare in exces si conservanti. Pe langa faptul ca sunt nesanatoase, nici nu ofera organismului necesarul zilnic nutritiv de proteine, carbohidrati, lipide si vitamine.”, scrie Dr. Irina Goga, medic primar Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice pe pagina spitalului.

Pentru ca organismul sa beneficieze de minerale, antioxidanti, grasimi bune, fibre si proteine de calitate, dar si vitamine, trebuie sa avem o alimentatie diversificata pe perioada Postului.

Alimentatia corecta in timpul Postului

• Legume: Legumele sunt o parte importanta a dietei in timpul Postului.
• Fructe: Fructele proaspete sunt o optiune excelenta in Post. Acestea sunt bogate in vitamine, minerale si fibre.
• Leguminoase: Leguminoasele sunt surse bune de proteine vegetale, fibre si carbohidrati complecsi. Acestea pot fi incluse intr-o varietate de mancaruri, cum ar fi supele, tocanitele sau salatele.
• Cereale integrale: Cerealele integrale furnizeaza carbohidrati complecsi si fibre alimentare. Acestea pot fi consumate sub forma de paine integrala, paste integrale sau ca parte a unor feluri de mancare principale.
• Fructe oleaginoase si seminte: Fructele oleaginoase si semintele sunt surse excelente de grasimi sanatoase, proteine, fibre si diverse vitamine si minerale.
• Produse lactate vegetale: Pentru cei care respecta Postul fara produse de origine animala, produsele lactate vegetale pot fi alternative, sanatoase si nutritive.
• Condimente si ierburi aromatice: Condimentele si ierburile aromatice pot adauga gust si arome interesante mancarurilor din timpul Postului.

De asemenea, potrivit medicului Irina Goga, mai sunt si alte alimente care se se recomanda a fi consumate in timpul Postului. Acestea sunt:

-fasole boabe, naut, mazare, linte,
-verdeturi crude (spanac, urzici, leurda, salata verde, rucola)
-broccoli, conopida, varza
-nuci, migdale, fistic, alune de padure si seminte
-ciuperci
-derivate din soia (tofu, lapte de soia, iaurt de soia)
-sfecla rosie
-orez brun, paste integrale, hrisca, quinoa, porumb
-fructe si legume proaspete
-avocado

Sursa: Spitalul Victor Babes Timisoara/FB

Etichete: alimentatie post, nutrienti alimentatie post, mancare post, postul pastelui, ce sa mancam in post, spitalul victor babes timisoara