Rujeola | Simptome, riscuri si preventie

Rujeola | Simptome, riscuri si preventie

Romania se confrunta cu o epidemie de rujeola. Rujeola este extrem de contagioasa si se transmite de la o persoana la alta prin intermediul picaturilor mici de saliva sau secretii respiratorii eliberate in aer atunci cand o persoana infectata tuseste, stranuta sau vorbeste.

Printre modalitatile de transmitere a rujeolei se numara:

Contactul direct: Prin contactul direct cu picaturile respiratorii ale unei persoane infectate, cum ar fi atunci cand o persoana sanatoasa inhaleaza picaturile expulzate in aer de o persoana infectata.

Obiecte contaminate: Rujeola poate fi transmisa si prin atingerea obiectelor sau suprafetelor contaminate cu secretii respiratorii ale unei persoane infectate, urmata de atingerea fetei sau a gurii fara spalare ulterioara a mainilor.

Perioada de contagiozitate: O persoana infectata cu rujeola poate fi contagioasa cu cateva zile inainte de debutul eruptiei cutanate si ramane contagioasa pana la 4 zile dupa aparitia eruptiei.

Datorita gradului ridicat de contagiozitate, rujeola se poate raspandi rapid in comunitati si poate cauza focare de boala in randul persoanelor nevaccinate sau a celor care nu au imunitate impotriva rujeolei.

Simptomele asociate rujeolei

Febra: Rujeola incepe adesea cu febra ridicata, care poate ajunge pana la 40°C sau mai mult.

Eruptie cutanata: O eruptie sub forma unor pete mici rosii ce se pot uni in pete mai mari dispuse initial la nivelul fetei si care se generalizeaza de obicei in 2-4 zile de la debutul febrei.

Tuse si stranut: Rujeola poate provoca tuse si stranut, fiind o afectiune a cailor respiratorii.

Conjunctivita: O alta manifestare comuna este inflamatia ochilor, cunoscuta sub numele de conjunctivita.

Sensibilitate la lumina: Unii pacienti pot dezvolta sensibilitate la lumina (fotofobie) si lacrimare excesiva.

Preventia

Pentru a preveni raspandirea rujeolei, este important sa se acorde atentie igienei personale, sa se evite contactul apropiat cu persoanele infectate si sa se respecte masurile de izolare si carantina atunci cand este necesar. De asemenea, vaccinarea impotriva rujeolei este un mod eficient de prevenire a bolii.

Vaccinarea: Vaccinul ROR (rujeola, oreion si rubeola) este eficient si sigur. Asigurati-va ca sunteti vaccinat si incurajati pe cei din jur sa faca acelasi lucru.

Izolarea: Evitati contactul cu persoanele infectate si tineti izolare in cazul in care sunteti diagnosticat cu rujeola.

Igiena: Spalati-va frecvent pe maini pentru a preveni raspandirea virusului. Folositi dezinfectant pentru maini in situatiile in care nu puteti folosi apa si sapun.

Riscurile asociate rujeolei

Complicatii respiratorii(superioare): Pneumonia este una dintre complicatiile grave ale rujeolei.
Complicatii neurologice: Rujeola poate afecta sistemul nervos, cauzand encefalita sau alte afectiuni neurologice.
Dezvoltarea unei otite
Dezvoltarea unei boli diareice acute

Dr. Ade Raluca Marinescu – medic specialist boli infectioase

Sursa: Spitalul Victor Babes Timisoara /FB