Scutiri de la contributiile sociale pentru concediu medical in cazul unor categorii de pacienti

Scutiri de la contributiile sociale pentru concediu medical in cazul unor categorii de pacienti

Guvernul a aprobat scutirea de la plata contributiilor sociale pentru concediile medicale in cazul pacientilor oncologici, gravidelor, mamelor cu copii bolnavi si pentru cazurile de urgenta.

“Guvernul a inclus azi, prin ordonanta de urgenta, si o masura sociala de ordin medical, de asemenea mult asteptata, si anume scutirea de la plata contributiei sociale pentru indemnizatiile de concediu medical in cazul gravidelor, al mamelor cu copii bolnavi, al pacientilor cu afectiuni oncologice si pentru cazurile de urgenta”, a precizat Mihai Constantin, purtatorul de cuvant al Executivulu

El a precizat ca masura se aplica si in cazul concediilor postnatale.

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) a catalogat acest lucru drept ‘incorect si discriminatoriu’ si solicita scutiri de la contributia la concedii medicale pentru toti bolnavii cronici.

“Nu, Domnule Prim-ministru, concediile medicale nu sunt o sursa de venit! Sunt incluse in dreptul fundamental al cetatenilor acestei tari si nu pot fi tratate in alt fel! Si, noi, cei din Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania, vrem sa va reamintim ca boli cronice nu inseamna doar cancer. La fel de invalidante sunt si alte boli precum bolile cardiovasculare, AVC, scleroza multipla, boli rare sau sau inflamatorii reumatismale. Ca sa nu mai mentionam tuberculoza sau HIV/SIDA. Si din pacate, un pacient, cu tuberculoza este nevoit sa stea in concediu medical timp de sase luni sau doi ani.”, transmite COPAC, intr-un comunicat de presa.

Etichete: concedii medicale, contributii concedii medicale, pacienti cronici