Semnele si simptomele comune ale unui accident vascular cerebral (AVC)

Semnele si simptomele comune ale unui accident vascular cerebral (AVC)

Accidentul Vascular Cerebral (AVC), cunoscut si sub numele de atac cerebral sau infarct cerebral, apare atunci cand furnizarea de sange catre o anumita zona a creierului este intrerupta sau redusa semnificativ. Acest lucru poate fi cauzat fie de ocluzia unei artere (AVC ischemic), fie de ruperea unei artere (AVC hemoragic), scrie S.L dr. Vladiana Romania Turi, medic specialist cardiolog, intr-o postare pe pagina Spitalului Clinic CF Timisoara.

Potrivit medicului, AVC-ul poate avea consecinte grave, cum ar fi pierderea functiilor motorii, afectarea vorbirii sau chiar decesul.

Printre factorii de risc se numara hipertensiunea arteriala, diabetul, fumatul, obezitatea, sedentarismul, dislipidemia si alimentatia nesanatoasa. Adoptarea unui stil de viata sanatos, care include o alimentatie echilibrata, exercitii fizice regulate si renuntarea la fumat, poate reduce riscul de AVC.

“De asemenea, este importanta recunoasterea semnelor si simptomelor unui AVC si actiunea rapida in cazul aparitiei acestora. In cazul unui AVC, timpul este foarte important, deoarece tratamentul prompt poate reduce daunele cerebrale si poate salva viata persoanei afectate.”, scrie medicul cardiolog.

Semnele comune ale unui AVC includ slabiciune sau amorteala brusca a fetei, bratului sau piciorului, dificultati de vorbire sau intelegere, pierderea brusca a vederii sau aparitia unui puternic dureri de cap.

• Slabiciune sau amorteala brusca: Apare in mod obisnuit intr-o parte a fetei, a bratului sau a piciorului si poate afecta doar o parte a corpului sau poate fi prezenta pe o parte intreaga.
• Pierderea brusca a abilitatii de a vorbi sau de a intelege: Persoana poate avea dificultati in a-si exprima cuvintele sau in a intelege ce li se spune. Pot aparea probleme in formarea sau in reproducerea cuvintelor corecte.
• Pierderea brusca a vederii: Persoana poate experimenta pierderea brusca a vederii intr-unul sau in ambele ochi. Pot aparea si alte probleme de vedere, cum ar fi vedere incetosata sau dubla.
• Dificultati de echilibru si coordonare: Persoana poate avea probleme in a-si mentine echilibrul si poate avea o coordonare deficitara. Pot aparea dificultati in mers sau o senzatie de ameteala.
• Dureri de cap severe si inexplicabile: Unii oameni pot experimenta dureri de cap puternice si neobisnuite, care pot fi insotite de varsaturi sau de pierderea constientei.
• Confuzie si schimbari de comportament: Persoana poate deveni brusc confuza, dezorientata sau poate prezenta schimbari de comportament neobisnuite. Pot aparea dificultati de concentrare sau de procesare a informatiilor.

“Este important de mentionat ca aceste semne si simptome pot aparea brusc si in mod neasteptat. Daca suspectati ca o persoana ar putea avea un AVC, este esential sa actionati imediat si sa solicitati asistenta medicala de urgenta. Un tratament prompt poate face diferenta in reducerea daunelor cerebrale si in salvarea vietii persoanei afectate.”, a mai precizat S.L dr. Vladiana Romania Turi, medic specialist cardiolog – Spitalul Clinic CF Timisoara.

De Ziua Mondiala de Lupta impotriva Accidentului Vascular Cerebral, marcata pe data de 29 octombrie, medicii trag un semnal de alarma cu privire la factorii de risc pentru AVC si aduc in discutie masurile de preventie.