Strategia Nationala pentru Vaccinare | Rafila: Vaccinarea reprezinta un drept si nu o obligatie

Strategia Nationala pentru Vaccinare | Rafila: Vaccinarea reprezinta un drept si nu o obligatie

Vaccinarea reprezinta un drept si nu o obligatie, a declarat ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, care a subliniat inca odata ca Strategia Nationala de Vaccinare nu impune obligativitatea imunizarii.

“Strategia Nationala pentru Vaccinare aprobata prin Hotararea Guvernului Romaniei este o componenta a Strategiei Nationale de Sanatate. (…) Vaccinarea reprezinta un drept si nu reprezinta o obligatie. Tot ceea ce este continut in aceasta strategie se refera la dreptul mamelor din Romania de a fi informate corect, de a se vaccina, iar autoritatile, institutiile specializate medicale sunt responsabile pentru asigurarea acestor lucruri. (…) Continutul acestei strategii nu are nimic de a face cu obligativitatea vaccinarii, dimpotriva, dreptul fiecarui cetatean in ceea ce priveste optiunea sa este respectat. Ceea ce noi suntem responsabili este sa informam corect prin intermediul profesionistilor din sistemul de sanatate si optiunea este a cetateanului si a parintelui. Cred ca toti avem o responsabilitate sa ne protejam copiii impotriva principalelor boli transmisibile care fac ravagii. Rujeola si pojarul ar face in fiecare an 1,5 milioane de victime la nivel global daca nu ar fi vaccinarea”, a declarat Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

De asemenea, el a mai adaugat ca, in ultimii 12 ani, acoperirea vaccinala in Romania a scazut la aproximativ 80%.

“In ultimii 12 ani, asa avem noi statistica in momentul de fata, acoperirea vaccinala in Romania a scazut de la peste 90%, cat era in anul 2010, la in jur de 80% la vaccinurile uzuale”, a mai precizat ministrul Sanatatii.

Sursa foto: Alexandru Rafila/FB