Strategie MS: Limitarea trimiterii pacientilor de la stat la privat

Strategie MS: Limitarea trimiterii pacientilor de la stat la privat

Ministerul Sanatatii lucreaza la o strategie care sa limiteze trimiterea pacientilor, de catre medici, de la unitatile medicale de stat la cele din mediul privat, a anuntat ministrul Alexandru Rafila.

“Sa nu uitam, de exemplu, ca medicii de familie sunt operatori privati si trimitem pacientii la medicul de familie chiar daca sunt operatori privati. (…) Lucram la o strategie care sa limiteze acest lucru, nu stiu daca o sa putem sa o eliminam. O sa incercam sa facem lucrurile aplicat si intr-un mod care responsabilizeaza medicii. Cred ca ar trebui facuta o declaratie pe propria raspundere a medicilor care lucreaza in institutiile publice privind acest aspect, ca nu directioneaza pacienti. Trebuie stabilite si niste sanctiuni care sa poata sa fie aplicate. Pe de alta parte, si asta o sa o introducem curand in criteriile de performanta ale managerilor, este vorba despre modul in care este respectat programul de lucru in spitalele publice pentru ca unii medici care lucreaza intr-un spital public trebuie sa desfasoare activitate de cel putin sase ore, iar completarea pana la sapte ore se face prin serviciul de garda. (…) Lucram la acest lucru”, a declarat Ministrul Sanatatii, potrivit Agerpres.

Ministrul a mai adaugat ca Strategia Nationala pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare si Cerebrovasculare va fi aprobata de Guvern si implementata pana la jumatatea acestui an.

“Strategia Nationala pentru Bolile Cerebrovasculare, care, din punct de vedere tehnic, din punct de vedere profesional, este finalizata, mai necesita niste adaptari pentru ca aceste strategii au un anumit format pe care trebuie sa il respectam atunci cand le promovam ca si hotarari ale Guvernului Romaniei. Mai este de lucru la partea administrativa si la modul in care este structurata aceasta strategie. Sunt convins ca intr-un interval de timp nu foarte lung, pana la jumatatea acestui an, vom avea aceasta strategie aprobata de Guvernul Romaniei si implementata”, a mai declarat ministrul Rafila, conform sursei citate.

Etichete: pacienti de la stat la privat, strategie ministerul sanatatii, bolile cerebrovasculare, rafila