Ziua Mondiala a Diabetului | 1 din 10 adulti din intreaga lume are diabet

Ziua Mondiala a Diabetului | 1 din 10 adulti din intreaga lume are diabet

Ziua Mondiala a Diabetului se marcheaza la data de 14 noiembrie, incepand cu anul 1991, cu scopul promovarii importantei unei actiuni coordonate si concentrate pentru abordarea diabetului ca problema globala de sanatate.

Potrivit unui comunicat al Institutului National de Sanatate Publica (INSP), exista 3 tipuri principale de diabet:

Tipul 1: Se poate dezvolta la orice varsta si necesita tratament cu insulina pentru supravietuire;

Tipul 2: Reprezinta aproximativ 90% din totalul cazurilor de diabet zaharat si este mai frecvent diagnosticat la adulti;

Gestational: Apare cu glicemie crescuta in timpul sarcinii si poate provoca complicatii, atat pentru mama, cat si pentru copil.

Diabetul de tip 2 este determinat de factori socio-economici, demografici, de mediu si genetici. Principalii factori care contribuie la cresterea prevalentei la nivel populational a diabetului de tip 2 includ: scaderea nivelului de activitate fizica si cresterea prevalentei excesului de greutate si a obezitatii mai ales in contextul urbanizarii si a imbatranirii populatiei. Cu toate acestea, este posibil sa se reduca impactul diabetului prin luarea de masuri preventive, diagnosticare precoce si ingrijire adecvata pentru toate tipurile de diabet. Aceste masuri pot ajuta persoanele care traiesc cu aceasta afectiune sa evite sau sa intarzie aparitia complicatiilor.

Tema Zilei Mondiale a Diabetului din acest an este „Accesul la ingrijirea diabetului zaharat” iar sub sloganul ‟Cunoasteti-va riscurile, pentru a sti ce este de facut!” este accentuata necesitatea accesului la programe educationale pentru persoanele cu diabet si profesionistii din domeniul sanatatii.

Potrivit sursei citate, pentru profesionistii din domeniul sanatatii, accesul la instruire si resurse suficiente este necesar pentru a identifica din timp complicatiile si pentru a oferi cea mai buna ingrijire posibila.

Informatii relevante referitoare la problematica diabetului zaharat

Mondial:

– 1 din 10 adulti din intreaga lume are diabet; peste 90% au diabet de tip 2. Se estimeaza ca aproape jumatate din cazuri nu sunt inca diagnosticate.

– in anul 2021, aproximativ 537 de milioane de adulti (20-79 de ani) erau diagnosticati cu diabet. Se estimeaza ca pana in anul 2030 numarul persoanelor diagnosticate cu diabet sa cresca pana la 643 de milioane si pana in anul 2045 la 783 milioane (1 din 8 adulti, reprezentand o crestere de 46%). Trei din patru adulti cu diabet traiesc in tari cu venituri mici si medii;

 Romania:

in anul 2021 s-au inregistrat peste 800 000 de cazuri de diabet, iar incidenta cazurilor a fost de 431,7 cazuri noi la 100000 locuitori, evolutia fiind constant crescatoare in ultimii 10 ani.